Indledning
Forud for konceptudviklingen blev forskellige fremtidige udviklingsscenarier for regionen Lübeck - Bad Schwartau - Ratekau undersøgt. Ved at analysere megatrends som urbanisering, individualisering eller nye beskæftigelsesstrukturer blev mulige fremtidsscenarier frem til 2050 udviklet. Dertil identificerede en analyse af undersøgelsesområdet centrale faktorer og potentialer med henblik på at forberede regionen på fremtiden med den forbindelsen over Femern Bælt. Der blev identificeret både muligheder og udfordringer. Muligheder ses i forhold til fortætning og udformning af åbne områder. Udfordringer opstår især med hensyn til fragmentering af regionen på grund af den nye transportforbindelse, hvor det særligt kan ramme landdistrikterne.
Én Region
Koncept 2
Hovedidé
Missionserklæringen for Lübeck - Bad Schwartau - Ratekau-regionen sigter mod bæredygtig, levende og fremtidsorienteret udvikling og er beregnet til at bidrage til seks af FN-mål for bæredygtig udvikling. Den lægger vægt på miljøansvar, social retfærdighed og økonomisk stabilitet. Regionen skal gøres attraktiv gennem grønne åndehuller såsom kirkegårde og kolonihaver, omdannede tidligere industriområder og åbne havnefronter. Derudover er målet at skabe en stærkere sammenhæng mellem byerne gennem broer og cykelstier. Konceptet udnytter de muligheder, Femern Bælt-forbindelsen giver, til at skabe en harmonisk og bæredygtig region, der opfylder både de nuværende og fremtidige behov hos indbyggerne.
Strategi
For at implementere en bæredygtig og levende udvikling af regionen blev der udviklet tre indsatsområder: tilpasning, aktivering og nytænkning. Regionen skal tilpasses gennem bæredygtig byudvikling i Bæltkorridoren, brakarealer og vandkanter skal aktiveres og bruges til mere attraktive byrum og der skal nytænkes i brugen af grønne og rekreative områder som kolonihaver og kirkegårde. Beskyttede naturområder skal bevares, og offentlige grønne områder skal gøres mere tilgængelige. Strategien styrker også den overordnede regionale forbindelse, forbedrer livskvaliteten og understøtter økonomisk udvikling for at imødekomme udfordringerne fra klimaændringer og Femern Bælt-forbindelsen.
Uddybning
I forbindelse med anvendelsen af konceptet på et fokusrum blev kirkegårde som et potentielt opholdsrum undersøgt nærmere. Kirkegårde giver grønne oaser i byer, der kan bruges til rekreation og naturoplevelser, hvor ubenyttede arealer omdannes til parker eller boliger. Men et følsomt og respektfuldt design samt borgernes deltagelse er vigtigt. Kirkegården i Bad Schwartau blev herefter valgt som fokusrum, der skal ombygges til et multifunktionelt rum, der både tjener den traditionelle brug som hvilested og som afslapnings- og mødested. Der planlægges tre zoner: et mindeområde for sorg og minder, et refleksionsområde for indre fordybelse og et opholdsområde for møder, uddannelse og økologiske projekter.
Kirkegården skal integreres mere i hverdagen gennem velholdte grønne områder, vandrestier og kulturelle arrangementer og samtidig bidrage til at fremme biodiversiteten gennem økologiske tiltag som fx brug af hjemmehørende planter. Mindeområdet er forbeholdt traditionel brug omkring gravene, mens refleksionsområdet inviterer til personlig refleksion gennem elementer som en zenhave, en labyrint og en stille pavillon. Derimod bliver opholdsarealet et rum, der fremmer økologiske projekter, kreativitet og fællesskabsaktiviteter gennem sansehaver, et grønt klasseværelse og kunstinstallationer. Omdannelsen af kirkegården i Bad Schwartau skal vise, hvordan innovativt rumlig design kan gøre et traditionelt overgangsrum til et livligt transformationsrum.