top of page
BELT logo_2024_small_DK.png

Indledning

For at forme strategien blev ideer fra workshops og analyser anvendt på caseområdet for at identificere udfordringer og potentialer. Rummet var opdelt i fire kategorier: grå, grøn, blå og byudvikling og infrastruktur. Grå områder viser tæt bebyggede arealer og mangel på rekreative rum. Grønne områder lider under dårlige forbindelser på tværs. Blå områder er vandområder med begrænset tilgængelighed. Byudvikling og infrastruktur har barrierer som motorveje og jernbanestrækninger, der påvirker den rumlige kvalitet. Foranstaltninger til at opgradere og bedre udvikle disse rum er nødvendige.

P1280268_-_Offshore_Air_Turbines_in_Femern_Belt ennding.png

Fra grå til grøn og blå

Koncept 5

Hovedidé

Missionserklæringen "Fra gråt til grønt og blåt - tag springet!" har til formål at bruge udfordringerne ved Femern Bælt-krydset som en mulighed for at forvandle grå og tætte lukkede rum til attraktive opholds- og oplevelsesrum. Integrationen af ​​grønne og blå elementer har til formål at skabe rekreative områder af høj kvalitet og brugbare vandområder. Dette kræver vilje og mod fra hele regionen (Lübeck, Bad Schwartau, Ratekau), men frem for alt fælles handling. Omdannelsen skal styrke fritids-, bolig- og kulturtilbuddene og sætte nyt skub i byudviklingen med henblik på at overvinde eksisterende barrierer som jernbanestrækningen.

Strategi

Strategien for udvikling af caseområdet omfatter tre indsatsområder. Målet er at forvandle grå forseglede rum til attraktive opholdsrum gennem begrønning og integration af vandet. Grønne områder forbindes i netværk, eksisterende grå friarealer aflukkes og gøres brugbare, og vandområder gøres tilgængelige. Der skal skabes nye bolig- og fritidsområder, og barrierer som jernbanestrækninger og motorveje skal overvindes for at forbedre mobiliteten. Et tværkommunalt netværk fremmer udveksling af viden og samarbejde mellem kommuner for at sikre en bæredygtig og beboelig byudvikling. Strategien fokuserer primært på rumdesign, rekreation og integration af naturen i byrummene.

Uddybning

Roddenkoppel-indsatsområdet i Lübeck er et tidligere industriområde præget af et nu underudnyttet erhvervsareal. Udformningen af ​​"Kulturhavnen" skal transformere området og udnytte det identificerede potentiale, såsom skabelsen af ​​nye grønne og blå rum og forbedring af forbindelsen mellem St. Lorenz Nord og bymidten og de omkringliggende bydele. Designet forfølger tre centrale temaer: omdannelsen af ​​grå zoner til grønne friarealer, udviklingen af ​​havnefronten ("det blå rum") og brugen af ​​forandring som en mulighed. De planlagte tiltag omfatter etablering af en grøn havnepromenade, sports- og rekreative områder og badeområder.

Derudover bliver området bedre forbundet med den gamle bydel, voldhalvøen og omkringliggende bydele gennem nye broer. Disse broer overvinder eksisterende barrierer såsom jernbanelinjer og byens voldgrav. En vigtig del af konceptet er også forbedring af mobiliteten gennem en ny S-togs station og en cykelmotorvej. Kulturhavnen byder på en mangfoldig blanding af anvendelser, der kombinerer bolig, arbejde, kultur, sport og rekreation. Bydelen skal blive et livligt, godt forbundet oplevelsesrum og lukke kløften mellem St. Lorenz Nord og den gamle bydel. Det gør kulturhavnen til et mønsterprojekt for byomdannelsen af ​​Lübeck og den rumlige udvikling i regionen.

Partnerships

bottom of page