Indledning
Den faste Femern Bælt-forbindelse vil skabe udfordringer som støj, overfladeforsegling og klima- og miljøforurening. I Lübeck og Bad Schwartau falder andelen af tomme erhvervslokaler derimod, hvilket skaber plads til sociale, kulturelle og fritidsaktiviteter. Disse områder skal udvikles bæredygtigt for at revitalisere bybilledet. Støjskærme, der planlægges som en del af oplandsforbindelsen, bør endvidere udformes æstetisk og med bevoksning for at mindske støjen og forstærke det omkringliggende område, mens det i naturreservater, der berøres af ruteplanlægningen, vil være nødvendige tiltag som vilde broer og tilbageholdelsesområder for at beskytte landskabet og biodiversiteten.
Kæde-Re-Aktion
Koncept 4
Hovedidé
Den overordnede idé bag "Chain Re-Action - Creating Opportunities along the Rail"-konceptet er at acceptere den uundgåelige realitet ved rutelægningen og at udvikle målrettede foranstaltninger for at minimere dens negative virkninger. I stedet for at bekæmpe ruten, tages der en pragmatisk tilgang til at skabe langsigtede fordele for samfundet gennem bæredygtige og kreative løsninger. Fokus er på de tre søjler økologi, sociale forhold og opholdsrum, som er afledt af bæredygtighedstrekanten i en let modificeret form og fokuserer på livskvalitet og bæredygtig udvikling langs jernbanestrækningen. Tilknyttede handlinger har til formål at skabe en positiv forandring og forbedre kvaliteten af rummet for mennesker og miljø.
Strategi
Som led i analysen langs jernbanestrækningen fra Lübeck til Ratekau blev der identificeret tre typer potentielle områder: sociale rum, opholdsrum og økologiske rum. Sociale rum omfatter tomme bygninger, der kan omdannes til sociale aktiviteter, mens befærdede rum er placeret langs banestrækningen og bør beskyttes med målrettede foranstaltninger mod forstyrrende virkninger af støjskærme. Økologiske rum, der primært findes i det nordlige undersøgelsesområde, er i fare grundet rutelægningen, da det kan skære eksisterende grønne områder og biotopforbindelser op. En fleksibel udformning af tiltagene muliggøres af et modulsystem, der er tilpasset forholdene i de respektive potentielle områder.
Uddybning
Området omkring Bad Schwartauer togstation blev udvalgt som fokusområde for afprøvning af konceptet og til forbedring af byudviklingen for at reducere de negative effekter af den planlagte jernbanestrækning. Blandt de planlagte tiltag kan nævnes forbedring af cykelinfrastrukturen, anlæggelse af natursti i skoven og begrønning af ubenyttede arealer. Cykelparkeringspladser fornyes og stationsforpladsen omlægges til socialt mødested. En planlagt stationsmission vil yde støtte til nødlidende. Målet er at bruge disse tiltag til at øge borgernes livskvalitet, fremme økologisk bæredygtighed og bruge rummet multifunktionelt.