top of page
P1280268_-_Offshore_Air_Turbines_in_Femern_Belt ennding.png

Koncept 2
Det offentlige rum

Denne undersøgelse sammenlignede brugen af offentlige rum i Neustadt og Stubbekøbing.

 

En time-lapse-video blev skabt ved hjælp af et kamera for at registrere, hvad der i øjeblikket sker i fremtrædende offentlige rum i Neustadt. Cirka en times videomateriale blev optaget for hvert sted og derefter accelereret til lige under et minuts video. Havnen i Neustadt viser, at fodgængere primært bruger området som et krydsningspunkt mellem byens centrum og togstationen. De mennesker, der krydsede området, var overvejende alene. Der var ingen interaktion med pladsen, og desuden bruges den vestlige side af havnen som parkeringsplads. På det tidspunkt, hvor billedet blev taget, var nogle biler på vej ind i området, mens andre var på vej ud. Markedspladsen blev besøgt af et stort antal mennesker på grund af det ugentlige marked, der fandt sted. Folk opholdt sig her, slentrede bare hen over markedspladsen eller handlede ind. Andre gik bevidst rundt om markedspladsen og undgik den derfor. Sammenlignet med havneområdet var pladsen godt besøgt på trods af det dårlige vejr.

På observation - nuværende brug af det offentlige rum

Til sammenligning blev der brugt et kamera i Stubbekøbing til at optage, hvad der sker på havnen og torvet i øjeblikket. Også her blev cirka en times videomateriale accelereret til en video på mindre end et minut. I Stubbekøbing havn kunne der næsten ikke optages nogen bevægelse eller interaktion, bortset fra nogle få mennesker i vandkanten og nogle få biler på pladsen. Torvet i Stubbekøbing blev hovedsageligt brugt som transitsted for forskellige mennesker under observationen. Det hyppigst besøgte sted var kirken (til højre uden for billedet). Derudover blev torvet brugt af mange mennesker med biler til parkering. På grund af den megen sne blev torvet delt op i gangstier (i kanten) og kørebanen (på torvet) blev til én, hvilket gjorde gangruterne mere uklare. Når man sammenligner Stubbekøbing og Neustadt i Tyskland, skal man tage højde for, at jo større indbyggertal, jo større og mere trafikerede er de tilsvarende pladser.

Observerede nuværende anvendelser

I de to observerede rum i Stubbekøbing blev der også søgt efter beviser, der kunne indikere andre anvendelser uden for observationsperioden. Kirken i centrum af Stubbekøbing er et centralt mødested, så det kan antages, at dette sted bruges hyppigere på bestemte dage. Bænken foran kirken antyder også, at pladsen foran kirken kan være et sted for kommunikation og interaktion. Monumentet i midten indikerer et turiststed, der frekventeres af besøgende i byen. Havnen i Stubbekøbing har mest funktioner på andre tider af året. Ud over nogle trafikskilte til cykelruten Berlin-København er der også en billetautomat, en kiosk og et færgeleje. Fra næste sommer vil cyklister igen kunne cykle fra Stubbekøbing til Bogø. Den gamle jernbanestation og en gade med samme navn (Jernebanevej) er også spor af tidligere tiders brug af Stubbekøbing Havn.

På jagt efter spor - bruges på andre tidspunkter

Milan Bogojevic, Helene Brüns

SPM 1 I Planlægning og byggeri International I WiSe 23/24

Femern_edited.jpg

Koncept 1

Koncept 2

Koncept 3

Koncept 4

Koncept 5

Koncept 6

Find ud af mere...

Konzept 5

Konzept 4

Konzept 3

Konzept 2

Konzept 1

Analyse

Femern_edited.jpg

Analyse

Konzept 1

Konzept 2

Konzept 3

Konzept 4

Konzept 5

Entdecke mehr...

Konzept 5

Konzept 4

Konzept 3

Konzept 2

Konzept 1

Analyse

Partnerships

bottom of page